lazer ile sünnet

Peygamber Sünneti

1970’lerden 1990’lara kadar iki kat artış gösteren peygamber sünneti hipospadias olarak bilinen bir sorundur. Halk arasında iyi bir şeymiş gibi algılanan ama çocuğun doğuştan üreme ve boşaltım sisteminde problem olduğuna işaret eden bu sorun, sevimli bir durum değildir. İdrar deliği, peni gövdesinde ya da altında bulunduğundan birçok soruna neden olabilir. Her iki yüz çocuktan birinde görülür.

Hipospadias Çeşitleri

Birçok farklı çeşidi olan hipospadias çeşitleri, glanular, koronal, subkoronal, midşaft, penoskrotal, skrotal ve perineal olarak farklı biçimlerde görülebilir. Cerrahi dışında bir tedavi yöntemi olmayan hipospadias penisin normal işlevlerini yerine getirmek için tedavi edilir. Normal bir penisin oluşturulmasını sağladığımız operasyonlarda tanı almış hastalarımıza genel anestezi yaparak operasyonu gerçekleştirmekteyiz. Bu tanı koyulmuş hastalarımız kesinlikle sünnet ettirilmemelidir.

Hipospadias Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bazen birkaç operasyonun bir arada yapılması gereken hipospadias ameliyatı birkaç sefer gerektirebilir. Sünnet derisi bazen işe yarayabilir. Bu yüzden sünnet ettirmeye kalkışmadan her çocuğun bir ürolog tarafından muayenesinin yapılması gerekir. Ameliyatta şu amaçlarımız vardır:

  • İdrar deliğinin olması gereken yerde olması için üretropasti operasyonu yapılması
  • Ortoplasti ile düz bir penis elde edilmesi
  • Estetik olarak normal görünen bir penis elde edilmesi

Operasyon genel anestezi altında 1 ila 2,5 saat sürmektedir. Daha önce de söylediğimiz gibi bazen iki operasyon gerekebilir. Bu yüzden ağır olgularda dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır. Operasyon yapılan günün akşamı ya da ertesi gün çocuk taburcu edilir. Bazı vakalarda ise 7 gün süreyle hastanın yatması gerekebilir. İlk 2 gün ağrı kesiciler kullanılarak gerekirse antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Bazen krem de reçete edilebilir.

Ameliyat ettiğimiz hastalarımıza takılan sonda bir hafta sonra çıkarılır. Bu süre sonunda iyileşen hastamızı ise iki yıl takip ediyoruz. 3 ayda bir kontrollerin aksatılmaması son derece önemlidir. Hipospadias komplikasyonları da olabilen bir ameliyattır. Bu yüzden riskler bilinerek hareket edilmesi önemlidir.

Hipospadias Komplikasyonları

Modern anestezi teknikleri ve cerrahi alanda başarılı sonuçların alınması nedeniyle bu operasyonlar son derece başarılı olarak yapılmaktadır. Her operasyon gibi hipospadias operasyonun da çeşitli riskleri vardır. En sık görülen komplikasyonları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Fistül en sık görülen cerrahi komplikasyonlarından biridir. İdrar kaçakları çoğu insanı rahatsız eder ve deliğin cerrahi olarak kapanmasına yol açar.
  • Yeni deliğin daralması da sık rastlanan sorunlar arasındadır. Bazı olgularda  cerrahi gerekir bazılarında da dilatasyon yeterlidir.
  • Çok nadir olarak idrar yolu tamamen açılır ve operasyona gereksinim duyulabilir.
  • Penis eğrilikleri ve cildin kötü iyileşmesi skar kaynaklı problemler arasında görülmektedir.

Operasyon Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebek 3 aylıktan itibaren hipospadias operasyonu yaptırılabilir. Çocukların cinsel kimliklerinin farkına vardıkları 3 yaşına kadar operasyonun yapılması psikolojileri açısından son derece önemlidir. Konjenital bir hastalık olduğu için sünnet derisinin oluşumu etkilenebilir. Anneler bebeklerinde bu durumu fark edebilir. Ve fark edildiği andan itibaren de bir muayene için üroloğa gidilmesi son derece önemlidir.

Doğuştan Sünnetli Çocukların Aileleri Dikkat Etmeli

Doğuştan sünnetli olarak bilinen birçok çocuk aynı zamanda hormonal bozukluk problemi de yaşamaktadır. Bu durum riskli olmakla birlikte, ölümcül de olabilir. Vücutta su ve tuz kaybı görüldüğünde ölümle sonuçlanan vakalar bildirilmiştir. İlerleyen yıllarda ise çocuk sahibi olmayı zorlaştıran sorunlar görülebilir. Ayakta işeme sorunları, idrar problemleri ve benzer sıkıntıları yaşayan erkeklerde yaş ilerlemeden (bebeklik döneminde) operasyon yaptırılması gerekir.