Ürolojik Kanserler

Ürolojik Kanserler

Ürolojik kanserler, son yıllarda birçok kanser türü gibi artış göstermiş, tedavisi mümkün olan kanser türleridir.

Kanser hastalığı ürolojiyi ilgilendiren kısımlarda olduğunda ürolojik kanserler olarak adlandırılır. Mesane kanseri, böbrek tümörleri, prostat ve testis kanseri bu alan dahilinde tedavi edilmektedir. Bazen yumurtalıklarda görülen tümörler de kadın hastalıkları uzmanları ve üroloji uzmanları aracılığıyla yapılmaktadır.

Ürolojik kanserler, idrar yolları, genital organlar ve böbrekler olmak üzere üç bölgede görülür. Prostat kanseri erkeklerde en çok görülen kanserlerden biridir. Mesane ve böbrek kanserleri ise nadir görülmekle birlikte, bazen bu bölgelerde habis tümörler çevredeki organlara da sıçrayabilir.

En önemli nedeni sigara olan ürolojik kanserlerin genel belirtileri arasında idrarda kanama, kasıklarda ağrı ve tümör varlığı görülmektedir. Üroloji uzmanlarının alanına gören bu kanserlerde erken teşhis hayat kurtarıcıdır.

Ürolojik Kanserler

Mesane Kanseri

İdrarda yanma gibi sorunlar söz konusu olduğunda dikkat çeken bazı belirtiler hastaların üroloji bölümüne giderek bazı tetkikler yaptırmasına neden olur. İdrarın sarı, kahverengi ve kırmızı olması, ağrı olmadan kanama görülmesi anlamına gelir. Bu durum tetkiklerle tespit edilir. Bazen sık işeme ihtiyacı, bazen de kilo kaybı, kemik ağrıları, kasık ağrısı gibi birçok ağrı görülebilir. Mesane kanseri tanısı koyulması için bu tetkiler yeterli değildir. Aynı zamanda sistoskopi ve biyopsiler de yapılmalıdır. Bunun sonucunda var olan tümörlerin çevredeki organlara yayılma olasılığı incelenerek, hastalığın evresi belirlenir. İdrar sitolojisi ve detaylı tetkikler sonucu hastanın durumuna göre tedaviye başlanır.

Prostat Kanseri

Erkeklerde idrarın boşalmasını sağlayan prostat bezi, iyi ve kötü huylu olarak büyüdüğünde bu durumda prostat kanseri şüphesi yaşanabilir.

Geceleri idrar yapmak için uyanmak ve idrarın bitiminde damla damla akmaya devam etmesi hastanın ilk şikayetleri arasındadır. Bazen hiç idrar yapmama, kesik kesik idrar yapma ya da idrarda kan görülmesi de dikkat çeker. Ayrıca cinsel ilişki sırasında boşalırken ağrı yaşamak da bu sorunun belirtileri arasındadır. Hastalığın ilerlemesi durumunda zayıflama, bacak ve kalça ağrıları da görülebilir. Prostat kanserinin teşhisinde birçok tetkikten yararlanılır. İdrar tahlili, transrektal ultrason ve MR gibi birçok yöntem tercih edilir. Büyüme ve yayılma özelliğine göre tedaviye başlanır.

Testis Kanseri

Prostat ve mesane kanserlerine nazaran daha nadir görülen testis kanseri, genç erkeklerde görülmektedir. Testis kanseri nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, germ hücreli tümörlerin neden olduğu bilinmektedir. Genelde gonadlarda nodüllerin oluşması ve büyüme nedeniyle görülen testis kanseri, sert kitlelerle kendini belli eder. Anal bölgede de ağırlık hissi yaşanması söz konusudur. Sistoskopi cihazlarıyla biyopsi yapılarak hastalığa kesin tanı konmaktadır. Tedaviye en iyi yanıt veren tümörlerden olan testis kanserleri, radyoterapi ve kemoterapiye iyi cevap verir.

Böbrek Tümörleri

Kanser çeşitlerinin %2-3 gibi bir kısmı böbrek kanserleri olmaktadır. Erken tanılama durumunda şifa bulan bu kanser türünde tedavi seçenekleri hastanın kaçıncı evrede olduğuna göre değişmektedir. Obezite, hipertansiyon, sigara, metal ve çelik endüstrisinde çalışanlar risk altındadır. Gene idrarda kanamalarla kendini belli eden bu tümör türlerinde yayılım ve ilerlemeye göre cerrahi müdahale ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Biyopsi yapılarak kesin tanı koyulur ve hastaya özel tedavi uygulanır.

Sistoskopi İşlemi

Kadın ve erkeklerde mesane hastalıklarının tespitinde kullanılan ve görüntüleme konusunda iyi bir sonuç alınan sistoskopi işlemi, mesane içine laparoskopik olarak girilmesiyle görüntü alınmasını sağlar. Genel ya da lokal anestezi yapılarak incelenen yöntemle birlikte mesane kanserlerinin tetkikleri koyulur. Özellikle mesane kanseri tanısı koyulması için bu cihaz kullanılır.

MUTLAKA OKUMALISIN! Penil Protez
Ürolojik Kanserler

Ürolojik Kanserler 2022

Ürolojik kanserler, idrar yollarını ve erkek üreme sistemini etkileyen kanserlerdir. En sık görülen ürolojik kanser prostat kanseri olup, bunu mesane kanseri ve renal hücreli karsinom izlemektedir. Ürolojik kanserler cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi ile tedavi edilebilir.

Kanser Hastalarında Ürolojik Aciller

Ürolojik kanserler, kanser hastaları için ciddi bir sağlık sorunudur. Ürolojik aciller herhangi bir kanser hastasında ortaya çıkabilir, ancak mesane veya prostat kanseri olanlarda daha sık görülür. En yaygın ürolojik acil durumlardan bazıları şunlardır:

  • İdrar yolundan kanama
  • İdrar tıkanıklığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Şiddetli acı

Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alın. Ürolojik acil durumlar, hızlı ve uygun şekilde tedavi edilmezse yaşamı tehdit edici olabilir.

Kanser Nedenli Ürolojik Aciller

Ürolojik kanserler, diğer kanser türleri kadar yaygın olmasa da, yine de bir takım ürolojik acil durumlara neden olabilir. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen ürolojik kanser türüdür ve sıklıkla cerrahi veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilebilir.

Ancak prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılırsa tedavisi çok zor hale gelebilir. Mesane kanseri, erkeklerde en sık görülen ikinci ürolojik kanser türüdür ve erken yakalanırsa genellikle tedavi edilebilir.

Mesane kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılırsa ölümcül olabilir. Böbrek kanseri, erkeklerde en sık görülen üçüncü ürolojik kanser türüdür ve genellikle cerrahi veya radyasyon tedavisi ile tedavi edilir. Böbrek kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılırsa ölümcül de olabilir.