Penis Eğriliği
cropped view of sexy man taking off blue jeans while lying on bed
Penis şekli bir kişiden diğerine farklılık gösterebilir. Dikildiğinde penisin sağa veya sola doğru hafif eğimi normaldir. Çok fazla eğimli olmadığı sürece bu normal bir durumdur. Penis eğriliği cinsel ilişki açısından yaygın bir estetik problemdir. İki farklı çeşidi vardır. Hem doğuştan (konjenital penis eğriliği) hem de sonradan (Peyronie’nin) olabilir.

Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte en sık görülen neden cinsel ilişki sırasında yaşanan travmadır. Tunuca albuginea adı verilen korpus kavernözü çevreleyen tunikte (peniste kan akışını koruyan yapı) yırtılma bu travmalar sonucunda meydana gelir ve tuniğin iyileşme döneminde fibrozis plağı oluşur. Fibrozis plağı tipik olarak penis sırtında ve bazen de penisin yanında oluşur. Oluşan bu fibrozis plağı ereksiyon sırasında penis eğriliğine neden olur.. Sonuç olarak, penisin öne, arkaya veya yana doğru asimetrisine veya eğriliğine neden olabilir.Çalışmalar, gen aktivasyonunun ve iyileşme ile ilişkili bağ dokusu bozukluklarının da Peyronie hastalığına neden olduğunu göstermektedir. E vitamini eksikliği, propanol, metotreksat, diyabet, gut gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, uzun süreli sigara kullanımı ve idrar yollarında cerrahi operasyonların da hastalığa neden olabileceği iddia ediliyor.

Peyronie’nin bazen eğriliği çok açık olabilir, cinsel ilişkiyi imkansız hale getirebilir ve bu da partnerleri rahatsız eder. Peniste kitle ve eğrilik her erkek bireyde görülmez ve şiddeti aynı değildir. İlerleyici bir hastalık. İlk başta ereksiyon sırasında ağrı ile başlar ve bu ağrı herhangi bir tedavi olmadan geçer. Bir kişi penisindeki sert plakları hissetmeye başladığında, ereksiyon sırasında eğriliği ve eğimi de fark eder. Bu nedenle, peniste ağrı veya kitle hissi varsa, herhangi bir şüphe veya utanç duymadan derhal bir doktora görünmelisiniz. Çünkü bu cinsel yaşamınızı etkileyebilir.

Peyronie Hastalığının Teşhisi

Peyronie hastalığının teşhisi için anamnez ve fizik muayene yeterlidir. Plak elle tutulur. Anamnez elde edilirken; oluşma zamanı ve şekli (kronik veya akut), hastalığın ilerleme şekli, kullanılan ilaçlar ve alışkanlıklar değerlendirilir. Cinsel öyküde; hastanın ereksiyon için olası zorlukları sorgulanır. Ultrason, plağın tam boyutunu ve yerini belirlemeye yardımcı olabilir.
 

Peyronie’ye nasıl davranılır? Ne zaman ameliyat gerekiyor?

Tedavi için önce hastalığın evresini bilmek gerekir. Hastalığın iki aşaması vardır. “Aktif evre, akut inflamasyon evresi“ olarak adlandırılan ilk instabil dönemde hasta ereksiyon sırasında ağrı hisseder. Peniste bir plak var ve hafif bir eğrilik söz konusu. Bu aşama yaklaşık 12-18 ay devam eder.

“Kronik inflamasyon evresi” olarak adlandırılan ikinci ve stabil dönemde hastalık kesindir. Bu, peniste belirgin bir eğriliğin görüldüğü, ereksiyonla ilgili sorunların ortaya çıktığı ve plak büyüklüğünün değişmediği dönemdir.

Hastalığın evresini bilmek tedavi seçimi açısından önemlidir.. Çünkü bazı hastalarda semptomların kendiliğinden kaybolabileceği ve bunların% 50’sinde hastalığın ilerlediği bildirilmiştir.

Peyronie semptomları ile başvuran hastalar aktif dönemindeyse, çoğunlukla eğriliğin ilerlemesini önlemek için oral ilaçlar ve enjeksiyon tedavileri tercih edilir. Bu hastalar yaklaşık 1 yıl içinde kronik evreye geçerler. Kronik dönemde ağrıları kaybolan hastalarda tedavinin tek nedeni sabit açı nedeniyle cinsel yaşamda yaşanan zorluk ve eğriliğin eşler arasında sorun yaratmasıdır. Bu dönemde tercih edilen tedavi cerrahidir.

1.Oral ilaç:
Hastalık instabil dönemde ise, plak küçüktür, hafif bir penis eğriliği vardır, ağrı yoktur ve cinsel işlev bozukluğu yoktur, ilaç önerilebilir. Erken evre hastalarda ilaç tedavisi tercih edilir. Ama tedavide o kadar başarılı olmadıkları bir gerçek.Amaç ilerlemeyi önlemek, ağrıyı azaltmak ve ereksiyon kapasitesini korumaktır.
 
E Vitamini: Erken evre hastalık için en popüler tedavilerden biridir. Çünkü neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur ve kullanımı kolay ve ucuzdur. Sert plak yapısının oluşmasından sorumlu tutulan moleküllerin penil doku üzerinde üretimini azaltarak serbest oksijen radikalleri olarak adlandırıldığına inanılmaktadır.
 
POTABA (Potasyum Para-Aminobenzoat): Anormal fibrotik doku oluşumunu engelleyen bir maddedir. 3 ila 6 ay arasında bir süre kullanılmalıdır. Aynı zamanda mide-bağırsak sistemi üzerinde yan etkileri olabilecek ve pahalı olan bir ilaçtır.
 
Kolşisin:  Dokudaki enflamatuar yanıtı bastırır, kollajen üretimini azaltır ve yıkımlarını arttırır. Gastrointestinal sistem üzerinde yan etkileri vardır ve ishale neden olabilir. .
 
Tamoksifen: Bu steroid olmayan anti östrojen ilacının inflamasyonu ve skar dokusu oluşumunu baskılayarak fibrozu azalttığı gösterilmiştir. Gastrointestinal sistem üzerinde yan etkileri vardır ve saç dökülmesine neden olabilir.
 
2. Plakta Uygulanan ilaçlar
Bu tip tedavide ilaç direkt olarak penis plağına enjekte edilir ve oral tedaviye bir alternatiftir. Buna intralezyonel enjeksiyon denir. Ameliyat olmak istemeyen veya hastalığın erken evresinde olan erkek bireyler arasında daha popüler bir tedavi seçeneğidir.
 

-Clostridial kollajenaz (collagenase clostridium) enjeksiyonu: İntrelezyonel tedavi sırasında eğrilik açısının, plak genişliğinin ve uzunluğunun önemli ölçüde ortadan kaldırıldığı gözlenmiştir. (Bu ilaç henüz ülkemizde kullanılmamaktadır.)

Plak içine kortizon enjeksiyonu, vücut dışından gelen şok dalgaları (eğriliği düzeltmek ve plak boyutunu azaltmak için tartışılabilir) gibi çeşitli alternatif teknikler. Bununla birlikte, ağrıyı azaltabilir.), penil traksiyon ve vakum cihazları (penisin boyutunun kısalmasını önlemek için) de kullanılır.

Cerrahi Tedaviler

Penisteki skleromun gerilemediği ve deformasyona bağlı cinsel ilişki sırasında zorluğun olduğu durumlarda cerrahi tedavi önerilmektedir.

Hastalığın stabil döneminde ve ilaçlardan yararlanamayan hastalara uygulanır. Ek olarak, eğrilik 45 dereceden fazla ise, hastanın ereksiyon bozukluğu vardır ve penis boyutunda belirli bir kısalma vardır, o zaman önce cerrahi tedavi düşünülür.

Peyronie hastalığının cerrahi tedavisi, penis eğriliğinin cerrahi olarak sabitlenmesini ve Peyronie hastalığı ile birlikte ereksiyon sorunu olan hastalara penis implantının yerleştirilmesini içerir.Cerrahi tedavi kriteri olarak belirlenen koşullar şunlardır;

• Bir yıldan fazla bir süredir şiddetli penis eğriliği vardı,
• * Penis eğriliği veya ereksiyon problemi ilerler ve son 3 aydır stabildir,
• Cinsel ilişkiyi etkileyen düzeyde penis eğriliğinin varlığı
* Penisin gelişmiş kısalması.

Penis implantı tipik olarak Peyronie ile birlikte ereksiyon problemi olan ve damar yetmezliği olan hastalar üzerinde yapılır.

Penil İmplant Operasyonları

Peyronie hastalığı ile birlikte ereksiyon problemi olan hastalar üzerinde yapılır. Penis eğriliği hafif olan hastalar için sadece implant yeterli olacaktır. Bu eğriliği düzeltmezse, plağı kesmek ve plak boyutuna bağlı olarak alanı kaplamak için ek bir işlem gerekebilir.

Günümüzde gelişmiş ülkelerde tipik olarak 3 parçalı şişirilebilir penis implantları tercih edilmektedir. 3 Kısım penis implantı işleminden sonra hastanın ve cinsel partnerinin memnuniyeti% 90’a kadar çıkabilmektedir.

Operasyonlar genel veya bölgesel (spinal / epidural) anestezi altında yapılabilir.

B. ) KONJENİTAL PENİS EĞRİLİĞİ (DOĞAL)

Hastalar cinsel ilişkide zorluk, bazı belirli pozisyonlarda cinsel ilişkiye girme ve cinsel ilişki sırasında eşlerinin vücudunda ağrı şikayetleri ile başvururken, bazı hastalar eğriliğin herhangi bir sorun yaşamadan cinsel yaşamlarını etkileyebileceği düşüncesiyle başvurmaktadır. Tanı, ereksiyon sırasında fizik muayene yoluyla eğriliğin gözlemlenmesiyle belirlenir (veya fotoğrafı hastadan istenir).

Konjenital penis eğriliği, bir taraftaki penisin doğal olarak eğriliğidir. Bu penis genellikle normal veya normalden daha uzundur. Hastalar özellikle cinsel olarak aktif hale geldiklerinde ve fark ettiklerinde 20’li yaşlarında tedavi için bize başvururlar.

Eğrilik 30 derecenin üzerindeyse ve cinsel ilişkiyi engelliyorsa veya işlevsel bir sorun olmamasına rağmen görünüm rahatsız edici ise, bu eğrilik düzeltilir.

Düzeltme işlemleri genellikle penis uzun olduğu için daha uzun (dışbükey) tarafı kısaltarak yapılır. Bu operasyon genel veya spinal anestezi altında yapılır. Penis derisi sünnet derisi bölgesinden açıldığından herhangi bir iz veya iz bırakmaz. Hasta ameliyat ile aynı gün taburcu edilebilir ve ertesi gün rutinine geri dönebilir. Yara izlerinin iyileşmesi için hastanın 4-6 hafta arasında bir süre cinsel ilişkiye girmemesi gerekir.